Algen verwijderen

Naast graffiti vandalisme kun je ook te maken krijgen met algen op je muren. Algen zijn planten die voorkomen in het water en zijn er in allerlei soorten. Algen die zich aan de kust of in zee bevinden, worden ook zeewier genoemd. Soms zijn ze giftig zijn, een voorbeeld hiervan is blauwalg en kan je ziek van worden. Het verwijderen van algen is in dit geval sowieso nodig. Maar ook als andere soorten algen zich in bijvoorbeeld je vijver hebben gevormd, kan je deze verwijderen.

Bestrijding van algen

Algen ontstaan doordat andere planten in bijvoorbeeld een vijver niet in staat zijn om alle voedingsstoffen in zich op te nemen. Van het overschot aan voedingsstoffen in het water, leven de algen. Ook zie je vaak bij jonge vijvers dat de algen het al snel overnemen. Dit komt omdat er nog vrij jongen planten in staan die alle voedingsstoffen nog niet kunnen opnemen. Het verwijderen van algen is een langdurig proces, meer hierover op Wikipedia. Je moet er namelijk voor zorgen dat andere planten in de vijver niet doodgaan of erg lijden onder de bestrijding. Er zijn speciale middelen op de markt die er op gericht zijn om alleen de algen te bestrijden. Vaak moet je deze middelen gedurende een paar maanden meerdere malen toepassen om de algen te doen verminderen. Vaak is dit een symptoombestrijding. Om het algen volledig weg te krijgen en weg te houden, kan je een UV filter plaatsen in het water. Dit zorgt voor het juiste klimaat van het water.

Hoe voorkom je algen?

Voorkomen is beter dan genezen. Er zijn een aantal zaken die ervoor zorgen dat je algen kan voorkomen. Dat is 1) zorg dat je de bodem van de vijver en de filter geregeld schoonmaakt. Of 2) plaats meer vijverplanten, zodat de voedingsstoffen goed opgenomen worden van de vijver. En 3) zorg dat je op tijd de vissen eten geeft, zodat de planten verder niet worden aangetast. De vissen moeten het eten binnen een paar minuten gegeten hebben. En 4) om de groei van micro-organismen te ondersteunen kun je substraat op de bodem van de vijver leggen. Dit zijn speciale korrels die op de bodem aangelegd moeten worden zodat organismen hierbij goed kunnen gedijen. De substraat kun je het beste een paar centimeter hoog maken. Dat zorgt ervoor dat de laag jarenlang zijn werk doet in de vijver.

Zelf algen/aanslag verwijderen?

Er zijn manieren om algen zelf te verwijderen zoals hierboven beschreven. Echter zijn er ook allerlei middelen in de bouwmarkten en speciaalzaken te verkrijgen. Op deze manier kun je groene aanslag verwijderen.

1. Met hogedrukreiniger

Je kunt proberen met een hogedrukreiniger het vuil, algen en aanslag van de tegels en het terras af te blazen maar werkt dit vaak andersom. Het zorgt ervoor dat de tegels beschadigd raken en daardoor nog makkelijker wordt voor vuil om in de stenen te trekken en zorgt het bovendien voor een verzakking van de stenen omdat de voegen open komen te liggen. Algen krijgen nu nog meer kans om te nestelen en zal het volgend jaar een nog moeilijkere klus worden om het aanslag weg te krijgen.

2. Chloor of schoonmaakazijn

Vaak wordt ook chloor of schoonmaakazijn gebruikt maar heeft dit ook de nadelen zoals dat het dodelijk is voor andere planten in de tuin. Daarom is het niet veilig om chloor te gebruiken in de tuin. Als je schoonmaakazijn op natuursteen met ene hoog kalkgehalte gebruikt zal het deze gaan beschadigen. Veel mensen komen hier pas later achter en dan is het steen al beschadigd. Zonde!

3. Mengsel van warm water, soda en groene zeep

Het is belangrijk om te gaan voor een sopje waarbij je een mengsel van warm water, soda en groene zeep aanmaakt om groene aanslag aan te pakken. Daarna kun je met een bezem gaan schrobben en het aanslag verwijderen. Het resultaat is pas te zien als je het mengsel afspuit. Er zijn speciale middelen die veel beter werken en is het daarom aangeraden deze te kiezen.