Buitenmuur verven; hoe doe je dat?

Met het schilderen van de buitenmuren zorg je ervoor dat je woning er weer goed verzorgd uit komt te zien, bijvoorbeeld nadat er graffiti op de muren gespoten is. Je huis zal er mooier uitzien en hierdoor meer geld waard worden. Ook zorgt de verf op de buitenmuren voor een extra bescherming tegen de invloeden van het weer (het extra beschermen van de buitenmuren kan met een speciale coating). Een goed beschermde muur is droger en zorgt voor minder vocht in de woning en hierdoor een aangenamer leefklimaat. Ook zorgt het voor een lagere energierekening. Meer over vochtbestrijding lees je op Vocht-Info.be.

Kies de juiste verf om de juiste bescherming te krijgen! Maak ook gebruik van hoge kwaliteit kwasten en rollers om een optimaal eindresultaat te krijgen. Hieronder meer:

1. De juiste verfkeuze maken

Voor buitenmuren is acryl verf de beste optie. De acryl gevelverf zorgt voor een bescherming van de muur tegen vocht en maakt het ook de muren waterafstotend. Het zorgt er wel voor dat het vocht uit de muur kan komen. Als je de muren gaat verven dan is het belangrijk om zoveel mogelijk obstakels weg te halen. Zorg ervoor dat de planten weggaan, de struiken en ook de klimop. Controleer ook alle voegen en verwijder pluggen, spijkers en schroeven.

2. Herstel de voegen en scheuren

Voordat je gaat schilderen is het goed om alle scheuren weg te werken. Slijp ze goed uit en maak het goed schoon om het daarna opnieuw in te voegen. De scheur zal dan mooi verdwenen zijn.

3. Salpetervorming

Als je een nieuwe muur hebt dan is de kans groot dat er witte salpeter- of zoutresten op de muur zitten. Als het bouwvocht in de muur verdampt dan komt dit vrij. Het is slim om het weg te borstelen met een staalborstel of met een stripper met een reinigingsschijf. Verwijder hierna alles met een zachte borstel. Maak de muren niet nat om het weg te halen! Gebruik geen hogedrukspuit of water! Je zal dan weer opnieuw moeten beginnen. Salpeter is net zo erg als algen of mossen.

4. Een schone muur

Als je een mooie schone muur hebt dan kun je starten. Verwijder eventueel nog de groenvorming met een plamuurmes of een staalborstel. Maak daarna de muur schoon met wat verdund bleekwater. Laat het een paar uurtjes inwerken en haal alles van de muur met schoon water. De muur moet hierna eerst goed droog worden om hem te kunnen schilderen. Vaak duurt dit dagen.

5. De hogedruk reiniger

Begin met een hogedrukreiniger om al het vuil van de muren te halen. Gebruik eventueel een vuilfrees om alle stukken verf los te spuiten. Je kunt nog een ontmossingproduct aanbrengen en spuit dit van de muur af. Hierna kun je het van de muur afspuiten. Wacht hierna minimaal twee weken voordat je gaat schilderen. Dit is ook afhankelijk van het weer.