Mossen verwijderen

Het kan voorkomen dat er mos in je tuin groeit. Mos groeit op donkere en vochtige plekken en is een vaak donkergroen zacht plantje. Meestal vormt mos zich in de herfst of winter, als het een stuk vochtiger is en er minder zonuren zijn. Het is niet snel weg te halen, want het zit soms echt goed vast op een oppervlakte. Vooral op vochtige tegels kan het wat hardnekkig zijn.

Een manier om het te verwijderen is door er chloor of azijn overheen te gooien en de tegels te schrobben. Dit kan een heel karwei zijn en je moet ervoor zorgen dat het chloor niet in aanraking komt met andere planten, anders gaan die ook allemaal dood. Je kan er ook voor kiezen om een bedrijf te laten langskomen die het voor je weg kan laten verdwijnen.

Andere plekken waar het groeit

Mos zorgt ervoor dat het oppervlakte spekglad kan zijn. De kans dat je uitglijdt wordt hierdoor groter. Vooral op houten vlonders kan het heel bedrieglijk zijn. Mos kan ook tussen het gras groeien. Dat is heel vervelend, want het mos kan er namelijk voor zorgen dat het gras verdwijnt op deze plekken. En dat betekent dat het mos je gras als het ware overneemt! En anders dan algen.

Zorg dat je het mos gelijk verwijderd tussen het gras, het wordt anders steeds moeilijker om je gazon netjes en gezond te houden. Een andere plek waar most groeit is op het dak. Dat is typisch een plek waar veel neerslag terechtkomt. Ook zitten er vele donkere plekken op het dak waar het mos kan gaan groeien. Onder de dakpannen bijvoorbeeld of op platte daken waar het water niet goed kan weglopen.

Andere opties om te verwijderen

Andere opties om mossen te verwijderen is door het oppervlakte met groene zeep te schrobben. Dit is een natuurlijkere manier dan de bestrijding met chloor. Ook kan het spuiten met een hogedrukreiniger helpen. Dit is vaak wel echt een tijdelijke oplossing. Je maakt het oppervlakte hier alleen maar vochtiger mee. Dit betekent dat het mos sterker terug kan komen. Een laatste optie is het mos overgieten met kokend water. Kokend water is heel lastig voor planten om te overleven. Echter kan mos soms zo hardnekkig zijn, dat dit niet de oplossing is. Als je het professioneel wilt laten verwijderen, gebruiken de meeste bedrijven pesticiden om voorlopig van af te zijn. Daar is gevelreiniging voor nodig.

1. Mos verwijderen met chloor

Om mos te verwijderen wordt vaak chloor of chloorwater gebruikt maar is dit zeker af te raden. Chloor is namelijk dodelijk voor heel veel plantjes en is er geen goede reden om zo een middel te gebruiken als er goede en milieuvriendelijke alternatieven zijn.

2. Schoonmaken met azijn

Je kunt eventueel azijn of schoonmaakazijn gebruiken. Je dient het middel dan wel te verdunnen en een bezem te gebruiken om het mos van de muren of je dak af te schrobben. Ook hier geldt niet te veel gebruiken omdat het niet nodig is om eventuele andere planten in de tuin te doden.

3. Strooizout of keukenzout

Met zout kom je al een heel eind als je af wilt van mos. Het is geen dodelijk middel zoals chloor maar kun je er heel makkelijk tegels en paden mee schoon krijgen. Los het zout op in warm water en verspreidt het over de tegels en het hele terras. Daarbij is het belangrijk om dit mengsel niet op gecoate tegels te gebruiken omdat ze dan dof kunnen worden. Een voorbeeld te zien in de volgende video: