Voegwerken

Je hebt er misschien nooit zo over nagedacht, maar het aanbrengen van voegwerk is nog een vak apart. Het komt vrij precies en moet vooral netjes gebeuren.

Welke soorten voegwerk zijn er?

De meest voorkomende voeg is de zogenaamde platvolle voeg. Hierbij wordt de voeg volgestreken met mortel die nog nat is, zodat de voegen ongeveer op gelijke hoogte liggen als de stenen. Er is dan nog een platvolle gladde voeg en een platvolle geborstelde voeg waarbij de eerst genoemde er gladder uit ziet.

Een ander type voeg is de terugliggende voeg. Hierbij wordt de voeg diep aangebracht zodat de stenen er als het ware iets uit steken. Je krijgt hierdoor mooie contouren. Een variant hierop is de schaduwvoeg. Dit is ongeveer een gelijke voeg, maar hierbij wordt de onderkant van de voeg op een normale wijze aangebracht en de bovenkant op dezelfde wijze als een terugliggende voeg. Je krijgt hierdoor een schuine voeg waarbij de bovenkant diep ligt en de onderkant ondiep, waardoor je dus een schaduw creëert.

Een andere soort voeg die ook redelijk veel voor komt, is de snijvoeg (ook wel knipvoeg genoemd). Hierbij wordt de voeg aan de zijkanten weggesneden zodat de voeg echt een tussenliggende lijn wordt. Dit type voeg is erg arbeidsintensief en daardoor erg kostbaar. Dergelijke voegen zie je vaak bij monumentale of dure panden.

Wat kosten de diverse soorten voegen?

Alvorens er een voeg kan worden aangebracht, dient de oude voeg te worden verwijderd. De voeg wordt dan dus uitgehakt en schoongespoten. Dit is vrij veel werk, dus hier betaal je circa €30 euro per m2 voor.

Vervolgens kan de voeg worden aangebracht. Voor de meeste voegen ligt dit op €10 euro per m2, behalve bij een snijvoeg (ook wel bekend als een knipvoeg), dan betaal je er circa €75 euro per m2 voor. Vergeet ook niet dat de gevel voor het aanbrengen nog gereinigd moet worden. 

Voegwerk m2 prijs

Er zijn diverse soorten voegwerk, waarbij elke voeg zijn eigen uitstraling en kosten heeft. De meeste voegen kosten circa €10 euro per m2. Het aanbrengen van een snij- of knipvoeg is echter vrij kostbaar, de kosten daarvoor bedragen circa €75 euro per m2. Merk ook op dat de muur voor aanbrengen van de voegen goed moet worden schoongemaakt en eventuele oude voegen moeten worden verwijderd. Dat is vrij arbeidsintensief werk, waardoor de kosten daarvoor ook redelijk hoog zijn. Je betaalt daarvoor zo een €30 euro per m2.

Welke soorten voegwerk zijn er?

De in België meest geziene voeg is de zogenaamde platvolle voeg. Bij een platvolle voeg wordt de voeg gevuld met natte mortel en vervolgens glad gestreken. De voeg ligt dan op gelijke hoogte met de stenen. In de platvolle voeg heb je nog twee varianten: de platvolle geborstelde voeg die er glad uit ziet en de platvolle geborstelde voeg die wat ruwer oogt. Ook wel redelijk vaak gezien is de zogenaamde knip- of snijvoeg. Deze voeg wordt gemaakt door de aangebrachte voeg aan de zijkanten weg te snijden zodat de voeg mooi uit komt. Het is een lastige klus om dit soort voegen goed aan te brengen, waardoor de kosten erg hoog liggen. Dit soort voeg geeft een pand een deftige uitstraling, waardoor het veel voorkomend is onder monumentale en dure panden.

Nog een ander soort voeg is de terugliggende voeg. Deze voeg is simpel gezegd wat ondieper waardoor de stenen naar buiten steken en dus mooi uit komen. De schaduwvoeg is hier een variatie op. De wijze van aanbrengen is ongeveer gelijk, maar de onderkant van de voeg wordt wel op normale wijze aangebracht, dus niet diep liggend. Hierdoor is de voeg schuin aflopend, waardoor er een schaduweffect wordt gecreëerd. Vandaar dus ook de naam.